
John Maxwell în cartea “Cele 15 legi supreme ale dezvoltării personale” spune că nimeni nu s-a dezvoltat vreodată din întâmplare, iar dezvoltarea nu apare pur și simplu de la sine.
Atunci când întrebi oamenii dacă au un plan de dezvoltare personală cei mai mulți vor începe să vorbească despre planul lor de a avansa în carieră.
Ca sa te dezvolți nu este suficient să urmărești doar creșterea ta din punct de vedere profesional.
Un plan de dezvoltare personală trebuie să urmărească dezvoltarea în toate ariile vieții: profesional, emoțional, comunicare, spiritualitate și leadership.
Este foarte greu să dezvolți toate aceste direcții simultan, dar dacă o iei pas cu pas, vei reuși. Aici își arată utilitatea un plan de dezvoltare personală.
În urmă cu câțiva ani, atunci când am început să înțeleg că am nevoie de un plan ca să mă dezvolt, făceam o greșeală pe care cred ca o fac mulți oameni.
La finalul fiecărui an făceam un fel de bilanț cu realizările și eșecurile mele din timpul anului. Apoi începeam, cu multă energie să schițez un plan de bătaie pentru anul care va urma.
Vei spune: “Ok, și e rău în asta? Toata lumea spune că trebuie să-ți faci bilanțul, iar apoi un plan pentru anul viitor.”
Până aici, într-adevăr, totul este foarte bine. Numai că, veneau sărbătorile de iarnă și în acea perioadă mă deconectam și uitam complet de planul meu de acțiune. Poate îmi mai aminteam de el prin martie, dar vedeam că ceea ce am stabilit acolo nu se mai potrivește pentru că trecuseră trei luni în care situația se schimbase. Au intervenit alte probleme, au apărut noi situații care trebuiau rezolvate iar planul meu era complet inutil.
Poate ți s-a întâmplat și ție asta.
Ce e de făcut pentru a reuși să faci un plan de dezvoltare personală care sa te ajute cu adevărat?
Ia o pauză și gândește-te la câteva lucruri:
- Ce ai făcut în ultima vreme?
- De care dintre acțiunile tele ești mândru?
- Ce ai putea îmbunătăți la tine?
- Ce oportunități ai ratat și ce oportunități ai valorificat?
- Ce a determinat asta?
Apoi scrie pe hârtie:
- Care sunt abilitățile tele cele mai dezvoltate?
- Ce abilități ar trebui să dezvolți?
- Ce oportunități de dezvoltare ai?
- Ce te împiedică să te dezvolți?
Asta te va ajuta să stabilești destinația spre care vrei sa te îndrepți.
Seneca spune că “Dacă nu ştii în ce port vrei să ajungi, niciun curent nu este favorabil.”
Cunoscând destinația, vei putea să stabilești acțiunile pe care trebuie să le faci pentru a ajunge acolo.
Trebuie să înțelegi că acesta va fi un plan care se va întinde pe tot parcursul vieții tale.
Nu va fi un plan perfect, dar pe măsură ce avansezi, vei putea face corecțiile necesare.
Procesul tău de dezvoltare personală va semăna cu o călătorie spre o destinație spre care te îndrepți pentru prima dată. Setezi destinația pe sistemul de navigație al mașinii, iar pe parcurs, dacă apar obstacole, sistemul te va redirecționa pe o rută alternativă, dar la final te va conduce spre destinația stabilită.
Planul tău de dezvoltare trebuie să fie “sistemul de navigație” care te duce spre marele tău obiectiv: atingerea potențialului tău maxim.
Nu aștepta să ai planul perfect, începe cu ceea ce ai, fii consecvent și vei vedea cum pe parcurs apar rezultate, oportunități și noi posibilități de dezvoltare.
Vei întâmpina greutăți pe parcurs și va trebui să părăsești zona ta de confort destul de des, dar amintește-ți că ori de câte ori ieși din zona de confort, faci un pas mare înainte.
Cel mai important lucru în această călătorie este sa nu-ți pierzi motivația. Oprește-te din când în când, sărbătorește victoriile și privește înapoi la cel care erai când ai început. Vei vedea schimbări pe care nu ți le-ai fi imaginat că ar fi posibile atunci când ai început.